Vælg en side

7 klassiske fejl på sociale medier

Lad os se i øjnene at de fleste virksomheder i Danmark er eller burde være på et eller flere sociale medier. Om det er Facebook, LinkedIn eller TikTok, så kræver det noget arbejde og det burde være en del af din markedsføringsplan. Men jeg ser desværre rigtig mange, som slet ikke anser sociale medier for en rigtig markedsføringskanal, også selvom næste alle deres kunder er der i forvejen. Man kan måske i virkeligheden sige, at det er den største fejl. Men herunder er de klassiske fejl, som jeg ser mest. Og en del af dem laver jeg også (stadig). For sociale medier kræver tid, og man er nødt til at prioriterer dem.

1. Være på de forkerte medier

Den kan fejl koster dyrt. Forestil dig du lægger en masse energi i at lave det rigtige indhold, til de rigtige mennesker, med det rette budskab, men bruger det forkerte medie.
Det er lidt det samme som at få produceret en stor helsides annonce for kursus i homøopati og indrykke den i Ugeskrift for Læger. Man rammer ret meget ved siden af. Her ville en indrykning i Nyt Aspekt give meget mere mening.

Det er vigtigt at du ved, hvilke medier dine potentielle kunder bruger, når de tager deres købsbeslutning. For der skal du også være.

2. Ansætte en studentermedhjælper til det

Jeg ser gentagende gange at virksomheder søger en studentermedhjælp. Og i en sidebemærkning står der, at de også skal stå for virksomhedens sociale medier. Jeg siger ikke, at studentermedhjælper ikke kan finde ud af det. Men sandsynligheden for det fejler er stor. Når man søger på den måde, så har man oftest ikke lagt en plan for kommunikationen på sociale medier. Man har nok lidt opgivet på det, så det er nemmere at ansætte en af de der unge mennesker, som jo kan finde ud af at bruge Instagram.

Men der ligger så meget mere end det tekniske i det at være på sociale medier. Det er oftest virksomhedens største vindue til kunderne. Så det burde være der man lægger mest fokus.

3. Prøve at vinde over algoritmen

Jeg ”elsker” når folk kommer og fortæller mig, at Instagram er sure på dem, så de ikke når så langt ud. Eller en tidligere medarbejder eller en konkurrent har ødelagt rækkevidde på Facebook. Og nu skal de til at vinde over algoritmen. Og de har sikkert læst om nogle smart tricks, som de kan benytte.

Min tanke er som regel, hvor meget storhedsvanvid kan man have? Forstå mig ret, medmindre du slår porno eller had-opslag op, så er de sociale medier fuldstændig ligeglad med dig.

For dem handler det om at fastholde deres brugere. Så hvis du laver indhold, som brugerne synes er interessant og spændende, og de gider interagere med det – og du interagerer med brugerne (se fejl nr. 7) – så når du rigtig langt ud.
Sæt dig ind i hvordan algoritmen virker og brug den.

4. Ikke være konsekvent (både stil og tid)

Du skal være konsekvent i dit arbejde på sociale medier.

Det handler både om, hvor meget du slår op, hvornår du slår og din stil. Det er nok den fejl jeg selv laver mest.

Hvis du ikke slår op særlig ofte, så vil de fleste algoritmer antage, at du ikke har noget særligt at sige. Og så kommer du ikke ud til så mange. Også selvom du slår op hver dag i 2 uger, og så holder en måned pause. Du ryger altså ned på ”aktualitetsbarometeret”. Og så kan det være nok så interessant det du slår op.

Det handler også om at slå op omkring de samme emner. Hvis du har en tøjforretning og du i 30 procent af dine opslag ydre dig om politik eller din dårlige økonomi, så springer folk fra. Folk følger dig på grund mode tips, nye styles og gode tilbud. De følger dig ikke for at blive mindet om dårlig økonomi og politik.

visuelt skal du også holde dig til samme stil, især på medier som Instagram, Pinterest og TikTok, hvor det visuelle betyder så meget. Det skal ikke lige en 8-åriges kamerarulle. Det skal afspejle den samme stil, brug de samme farver og filter, have en gennemgående skrifttype etc. Brugerne følger nogle gange virksomheder kun på grund af deres visuelle stil eller humor.

5. være privat (ikke personlig)

Hold dit privatliv ude fra virksomhedens sociale medier. Det kan som soloselvstændig nogle gange være svært at finde grænsen mellem at være privat og personlig. Og det er også en hårfin grænse.

Men at din datter blev konfirmeret i weekenden, har intet med din forretning at gøre – medmindre du kan fortælle en historie om planlægning og krisehåndtering – og det samtidig er det du udbyder i din virksomhed.

Men at din datter er begyndt at arbejde i din butik efter skoletid, er relevant for dine kunder, fordi de nu kan møde hende i butikken. Det er forskellen på privat og personligt

6. ikke bruge de data der er tilgængelig

De fleste sociale medier giver dig en masse dejlige data, som giver dig en kæmpe fordel.

For det første kan du se om du rammer din målgruppe ud fra alder, køn og geografi. Gør du ikke det, så er der måske nogle ting du skal kigge på i forhold til medier og kommunikation.

Du kan også se, hvornår de kunder er mest aktive, så kan du planlægge dine egne aktiviteter efter det. Så du når dem når de er mest aktive.

Du kan også se, hvilke typer opslag og budskaber de interagerer mest med, så du kan lave flere af den slags.

Du kan se hvad der giver mest salg, trafik og omsætning.

Gennemgå dine data hver måned og brug dem. Ret ind og eksperimenter for at se hvad der sker. Måske opdager du noget du ikke vidste eller havde afprøvet før. Måske ser du noget din konkurrenter ikke har opdaget. Og bare rolig – et par opslag en gang i mellem, der klarer sig dårligt, får der ikke til at falde på ”aktualitetsbarometeret”.

7. ikke svare dine følgere

Som sagt i fejl 3, så skal du interagere med din følgere. Sociale medier er tovejskommunikation. Jo mere i taler sammen, des højere kommer du op på ”aktualitetsbarometeret” og jo større rækkevidde får du.

Men derudover så lære du dine kunder at kende på en helt anden måde – du får et personlig forhold til dem, som er guld værd. Du får også en indsigt i, hvad de tænker om dig, din service og produkt. Måske har de endda forslag til ændringer. Sociale medier skal være en del af den personlige service i et firma.

Så sidder du måske og tænker, jeg kan da ikke svare på alle kommentarer. Nej det kan du ikke. Men de ti – tyve første måske eller dem der kommer ind den første time. Og du skal selvfølgelig svare på alle direkte beskeder, som har relevans.

Hvis du undgår de her fejl, så er du rigtig godt med. Jeg anbefaler altid mine klienter at bruge de sociale medier så meget som muligt, i det omfang det giver mening. For det er ikke for alle det giver lige stor mening.

Måske har du også lyst til at læse…

Gaver til dig…

Har du set den gratis træning?

Ingen resultater fundet

Siden du anmodede om kunne ikke findes. Prøv at præciser din søgning, eller brug navigationen ovenfor til at lokalisere indlægget.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *