Vi ved godt at likes, kommentarer og deling på vores opslag på sociale medier og vores blogindlæg er vigtige. Det er jo på den måde det spredes organisk.
Men hvordan hulen får vi folk til at gøre det?
Man kan spørge dem direkte. Det er faktisk en mulighed, som også virker. Men man kan jo ikke afslutte ethvert opslag på Facebook med; “Jeg vil blive rigtig glad, hvis du trykker “Synes godt om” på mit opslag og du må også meget gerne dele det med dine venner”.
Når man bruger den, så skal det være strategisk rigtigt. Det skal være vigtigt, som hvis du holder ekstraordinært åbent 24. december, giver 80% rabat på torsdag eller nogle har glemt sit barn i butikken.
Man kan jo altid indlægge et spørgsmål i sit opslag. Men det bliver nogle gange lidt anmassende. “Vi har fået de nye sko hjem i tre lækre farver. Hvilken kan du bedst lide?” Du beder folk om at bruge deres bevidste hjerne. Det var de slet ikke indstillet på, da de tog deres telefon frem og kiggede lidt på Instagram. Og hvad nu hvis de synes skoene er grimme. Lige nu har du bare irriteret dem og måske holder de op med at følge dig. Ja det er sat lidt på spidsen – men du forstår.
Tretrinsformlen
Men der findes en lille formel på tre trin, som virker lidt som et kram for de fleste mennesker. Det kræver jo selvfølgelig, at du har sat dig ned og analyseret dig frem til, hvilken Kundetype™ der er du har, så du bruger de rigtige ord til de rigtige mennesker – ellers virker det ikke. Det kræver også at du forstår, hvorfor dine kunder vælger dig – hvad er det for et problem du løser for dem.
Du kan faktisk bruge den her formel i det fleste situationer, når du kommunikerer med mennesker. Det virker som en slags hypnose for hjernen. Så tænker du sikkert straks, er han i gang med at hjernevaske mig i det her indlæg – Og nej! Selvom jeg har brugt noget af formlen, så har jeg kun brugt første trin. Og jeg kommer ikke til at bruge de sidste to trin i det her indlæg. For formålet med det her indlæg er ikke at give dig en rar følelse. Det er at du lærer noget konkret, som du kan bruge i din kommunikation for din virksomhed allerede i dag.
Formlen til likes og interaktion
Selv formlen er et simpelt psykologisk trick. Men det kræver, som sagt at du kender dine kunder og deres problemstilling.
Men her er formlen:
Genkend, anerkend og følelsesmæssig relation /reaktion.
Så simpel er den. Den er ret nem at bruge, når man først har forstået den. Og når man har fået den ind under huden, så kan man næsten ikke lade være. Det føles hverken pågående eller sælgende for modtageren – altså den rigtige Kundetype™. Men bliver mere opfattet som en hjælp i deres situation.
Men lad mig pille den lidt fra hinanden, så du kan få en bedre forståelse af den.
Første trin: Genkend
Når jeg skriver at du skal genkende din kunde, så er det ikke ensbetydende med, at du skal vide præcis hvem alle dine kunder er og hvordan de ser ud. Men hvis du har en e-mailliste, som du skriver til, så er det en fordel at kende deres fornavn. Hvis du kan lægge ud med “kære Dorthe…” så har du allerede kenkendt dem første gang. Men det kan man selvfølgelig ikke på sociale medier. Her kunne en genkendelse være; “Jeg ved godt at du som travle forældre…” eller “Vi ved alle godt, at det kan være svært som pensionist…”. Som du kan se, så kan vi genkende dem på deres livssituation eller deres job. Men du kan også genkende dem på deres interesse, hobby eller måske bare køn. Men jo mere præcis man kan være, jo bedre er det. Og du må gerne genkende dem på flere ting på en gang:
“kære Dorthe,
Jeg ved godt som travle forældre til små børn…”
Vi har nu genkendt denne kvinde som Dorthe, som er forældre til små børn. Og som du kan se, så lægger vi også op til andet trin – nemlig at anerkende hende.
Andet trin: Anerkendelse
I dette trin skal vi anerkende den situation eller problemstilling, som du har løsningen på. Uanset om du sælger en service, et produkt eller deler en viden, så gør du det jo i bund og grund, fordi du gerne vil løse et problem eller en problemstilling hos dine kunder. Og det er det problem, som du kan løse, som skal i spil nu. Så uanset om du kan spare dine kunder for tid, penge eller kurer dem for fodsvamp, så er det nu det skal på banen.
Hvis vi skriver videre på mailen til Dorthe, så kunne det lyde:
“kære Dorthe,
Jeg ved godt, som travle forældre til små børn, at det kan være svært at finde tid til at købe ind til en pakkekalender. 24 gaver, som skal købes og pakkes ind uden de små opdager det.”
Vi tegner et billede for Dorthe, hvor tidskrævende det er. Og også det faktum at hun skal gøre det uden at børnene opdager det. Og vi anerkender det arbejde der er i det.
Tredje trin: Følelsesmæssig relation /reaktion
Det her trin kan du også kalde et tilbudstrinet. Men mest af alt, så skal det opfattes, som en lettelse for Dorthe – eller en hvilken som helst anden kunde du sælger noget til. Du hjælper dine kunderne og det skal opfattes som sådan. Det er faktisk ikke så kompliceret. Når du først har fat i de to første, så er dette det nemme trin. For du ved jo hvad du tilbyder.
Man lad os lege vider med mailen til Dorthe.
“kære Dorthe,
Jeg ved godt, som travle forældre til små børn, at det kan være svært at finde tid til at købe ind til pakkekalenderne. 24 gaver, som købes og pakkes ind uden de små opdager det. Jeg kan gøre det arbejde for dig. Du kan vælge mellem at udvælge gaverne selv eller bare give mig alder og køn på dine børn, og hvilken pris du vil give. Så klare jeg det hele for dig. Og så har du alle gaverne, pakket sjovt ind, i løbet af en uge”
Det her eksempel er åbenlyst og nemt – også nemt at gennemskue. Det er et tænkt eksempel, som skal gøre det mere forståeligt. Men der kommer flere eksempler længere nede. Og nogle af dem er ægte eksempler, fra kampagner.
Byt om på rækkefølgen
Kan det ikke blive lidt for kunstigt, hvis alle min mails eller opslag følger samme opskrift, tænker du nok. Og svaret er jo.
Men du må gerne bytte rundt på rækkefølgende af trinene – eller i hvert fald et og to. Og så skal du heller ikke bruge dem hele tiden. Hvis du kigger rundt på min blog, så vil du se der er flere tips til, hvordan du fanger folk opmærksomhed.
Men leg med det. Lad dig inspirere af eksemplerne herunder. Find ud af, hvad der virker for dig og dine kunder og byg på derfra.
Flere eksempler
Konkurrencen i shippingbranchen har aldrig været hårdere. Og selv en lille fejl kan koste mange tusinde kroner – måske endda hele kontrakten. Men med det nye ShipprOff software har du en automatisk dobbeltsikring med fejl.
Til alle revyglade pensionister. Da vi har hørt fra flere, at det er svært at komme ud til vores lille teater. Så har vi arrangeret at Knuds minibusser køre hver torsdag fra station for kun 30 kr. tur/retur.
Alle kunder i Toptræning.
Som i sikkert har hørt, så vil de lukke vores dejlige lille træningscenter. Så skal vi til at køre til Fjopperup for at træne, som ligger 20 km her fra uden direkte buslinje. Men hvis vi vil betale 10 kr. mere om måneden i medlemskab, så har de lovet at centeret kan holdes åben. Så hvis du gerne vil beholde centeret, så tilmeld dig her.
Jeg har ikke noget at tage på!
Er du en af de kvinder, som hører dig selv sige det, selvom dine skabe er fulde af tøj?
Så kom til en aften med stylecoach Lone, som vil lære dig, hvordan du finder din stil, hvordan du sammensætter det tøj du har – og vigtigst af alt, hvordan du undgår fejlkøb.
0 kommentarer